Witryny chłodnicze – must have w Twoim sklepie spożywczym!

Jeśli prowadzisz sklep spożywczy, cukiernię lub dowolne inne miejsce, w którym potrzebujesz trzymać żywność lub napoje w niższych temperaturach, koniecznie kup odpowiednie witryny chłodnicze! Nie tylko wyeksponują oferowane produkty, ale i pozwolą zachować ich świeżość. Czym są takie witryny i jakie są ich zalety?

Niektóre produkty spożywcze i napoje wymagają przechowywania w nieco niższych temperaturach. Wówczas warto wykorzystać witryny i regały chłodnicze, które są niezwykle wygodnym i bezpiecznym dla takich produktów rozwiązaniem. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj je nieco bliżej, a przekonasz się, że sprawdzą się także w Twoim sklepie!

Czym są witryny chłodnicze?

Witryny chłodnicze to urządzenia wyposażone w półki, działające z wykorzystaniem bezpiecznego czynnika chłodniczego. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie w ich wnętrzu stałej, niskiej temperatury, przeważnie z zakresu 0-12 stopni C. Posiadają przezroczyste, szklane ścianki i fronty, dzięki czemu klient dobrze widzi znajdujące się na półkach produkty. Witryny chłodnicze cechują się niezwykle szerokim zastosowaniem, a nierzadko ich obecność jest niezbędna, aby w bezpieczny sposób sprzedawać rozmaitą żywność. 

Kupując witrynę chłodniczą, zwróć uwagę na jej pojemność. Możesz wybrać urządzenie o pojemności od 100 l nawet do 400 l! Wszystko zależy od tego, jak duży jest Twój sklep lub punkt gastronomiczny oraz jakiego rodzaju produkty sprzedajesz. Witryny mogą być narożne lub klasyczne – zastanów się, w którym miejscu chcesz je ustawić. W razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultuj się z producentem.

Witryny chłodnicze – zastosowanie

Witryny chłodnicze można wykorzystywać w kawiarniach, cukierniach, sklepach spożywczych, restauracjach, barach czy punktach handlowych – wszędzie tam, gdzie żywność i napoje powinny być utrzymywane w niższej temperaturze. Mowa głównie o nabiale, wędlinach i serach, mięsie, ciastach z masami oraz gotowych daniach do odgrzania w domu. Także napoje gazowane, soki i wodę warto trzymać w witrynach chłodniczych – zwłaszcza latem, gdy klienci szukają szybkich sposobów na schłodzenie się. 

Zalety witryn chłodniczych

Wykorzystanie witryn chłodniczych ma na celu przede wszystkim chłodzenie żywności, która w temperaturach pokojowych mogłaby się zepsuć. Przykładowo w jogurtach trzymanych poza witryną chłodniczą lub lodówką zaczynają namnażać się patogenne bakterie, które psują walory smakowe, wygląd i konsystencję produktu, znacznie zwiększając ryzyko niebezpiecznych zatruć u konsumentów. Celem jest więc zapewnienie bezpieczeństwa klientom. Nawet w przypadku produktów, które nie wymagają trzymania ich w niższych temperaturach, wiece osób chętniej sięga po schłodzone napoje niż te w temperaturze pokojowej. 

Zaletą witryn chłodniczych jest również estetyczna ekspozycja produktów, co może wpłynąć na zwiększenie sprzedaży. Przeważnie urządzenia te mają zamontowane oświetlenie LED z dwóch stron, przez co żywność jest oświetlona i wyeksponowana, zachęcając klientów do zakupów.